1.2 Wat is GEM?

 Euh? GEM?

GEM staat voor Ghana Education in Multiple Disciplines. We zijn een organisatie die al meer dan 20 jaar actief is in Ghana op het gebied van onderwijs. We zijn op meerdere plekken in Ghana actief en hebben hier de afgelopen 20 jaar een groot netwerk opgebouwd.

Wat doen jullie dan precies?

Heel simpel uitgelegd zijn we bezig met allerlei speciale educatieve projecten die heel uiteenlopend zijn. De belangrijkste projecten waar we ons nu op focussen zijn:

 • Hulp bij educatieve programma’s

We bieden onze hulp en expertise aan bij het ontwikkelen van educatieve programma’s die zich focussen op thema’s rond seksuele voorlichting, hygiëne en Engels. We ontwikkelen hiervoor lesmateriaal in samenwerking met verschillende expertorganisaties.

 • Scholen voor drop-outs

    We zijn volop bezig om scholen op te richten voor drop-outs. In Ghana zijn er veel tieners die noodgedwongen moeten stoppen met school om allerlei redenen. Dit kan gaan van  helpen met werken bij de ouders tot zwanger worden. Om hen toch een diploma te laten halen zijn we bezig met het oprichten van drop-out schools. Dit zijn scholen waar jongeren een praktische opleiding krijgen en zo een vak leren om op hun eigen benen te leren staan.
    Zo leiden we drop-outs op tot naaisters, timmermannen, elektriciens, fietsenmakers, etc.

    Kan ik helpen?

Jazeker! Graag, alle hulp is welkom om alle GEM-projecten uit te voeren. GEM heeft sinds kort de ANBI-status gekregen. Dat betekent dat het erg interessant kan zijn om als bedrijf of organisatie een donatie te doen aan GEM. Dit geldt voor zowel losse als periodieke giften. 

 

En het nieuwste project!   Ook een educatief milieu project!

Jet nog op te starten recycling project ten behoeve vanhet milieu in Ghana. In eerste instantir in en rondom de scholen, de dorpen, eilandjes, etc

Wie Ghana bezoekt kan er nietom heen. De vervuiling is hier en daar enorm.  Afval en nog eens afval met name veel plastic langs de wegen en huizen.  Op de afvalverzamelplekken,  afval zoals IT materiaal, gedumpte huishoudelijke apperatuur, industrieel afval etc. etc. 

Samen met een nog te selcteren groep studenten gaan we basisscholen, verenigingen en andere instantiesstimuleren om projectmatig de omgeving van een school of wijk schoon te maken. Metname het plastic te verzamelen ente transporteren naar een,  door ons gecontroleerd,recycling bedrijf in Accra

Op moment van schrijven hebben we nog alleen een grove omschrijving. Samen met onze partners in Bederland en Ghana gaan we dit project met realiseerbare doelen uitschrijven. Waardoor we op korte termijn hiermee aande slag kunnen.

interesse??

Informeer door eenmail te sturennaar:  Ghanaghana@afrikastages.com

 

Hoe je ons kunt helpen?

Dat kan eigenlijk op de volgende manier:

  1. Ik wil geld doneren om materialen aan te schaffen:

  2.  Ik wil geld doneren om onderwijsprojecten te ontwikkelen.

 info:  ghanaghana@afrikastages.com

 •  Wie zijn onze partners?

 We werken natuurlijk niet helemaal alleen. We werken met een aantal instellingen en organisaties samen om structureel een zo groot mogelijke impact te maken met onze projecten.

In Nederland werken wij samen met volgende organisaties:

 • De GGD
 • Vraag en Aanbod Internationaal
 • Verschillende hogescholen en ROC’s
 • English for Kids
 • Stichting help Helpen

Daarnaast werken we ook in Ghana samen met verschillende instellingen:

 • Ghana Education Service
 • Ghana Health Service
 • 16 scholen (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, een gehandicapte school en dovenschool)

Hier gaan in totaal 7000 leerlingen heen.

 • 4 ziekenhuizen verspreid over Ghana
 • De Ghanese ambassade

         English for Kids Foundation       

Drop Outs

In Ghana verlieten meer dan 400.000 kinderen de school zonder diploma. Je vindt ze terug als straatverkoper, op de markt, op de trottro’s als assistent van de chauffeur, als herder, etc.  De oorzaken zijn velerlei al valt het grote aantal tienermoeders op, samen met kinderarbeid behoort dit tot de grootste oorzaken. De Ghanese overheid zit […]


GEM PROJECT “ENGELS VOOR DE BASSISCHOOL”

Een project waarmee we oorspronkelijk wilden starten in Ghana Oktober 2020.  Dit viel in het water. Met zoals bij veel projecten Covid 19 als spelbreker. In een wat langzamer tempo wordt het nodige materiaal samengesteld met behulp van “English For Kids” uit Roosendaal. We hopen nu te kunnen starten in het voorjaar van 2021! Het […]


Afstudeer projecten, onderzoeksprojecten. nulmetingen, etc

afgerond en nog op te starten

Dank zij sponsoren heeft ghanagangers al vele projecten kunnen oppakken. Van Zwemlessen  tot lessen IT solar techniek etc etc.   Ook kon ze samen met studenten  onderzoeksprojecten ondersteunen zoals op het gebied van leerachterstanden, straffen en belonen, TBC, etc  Nog nieuw te ontwikkelen projecten voor het onderwijs zijn:  “Engels”,  “IT”,  milieu en natuur, etc